Poshumous work of labour

Tid ca 6 min

Klicka här för at se Poshumous work of labour


Poshumous work of labour av Signe Johannessen med Cullbergs dansare Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eszter Czédulás och Unn Faleide – för Explorations of Now
Konstnären Signe Johannessen och dansarna Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eszter Czédulás och Unn Faleide från Cullberg har förenats i ett intresse för hybrida kroppar, historiska omskrivningar och människans relation till djur, både de som vandrar på jorden och de magiska. I ett gemensamt feministiskt särintresse utgår de i verket Poshumous work of labour från sina egna kroppar och i ett arkeologiskt fynd som gjordes 1949 utanför Örebro, där en medelålders kvinnokropp hittades. Fyndet har förbryllat forskare då kroppen delvis bestod av djurdelar. Hon hade en koskuldra, en hästhov, en grisfot och en hundkäke.

I samarbetet har konstnären och dansarna utforskat de frågor som vilar i det arkeologiska och transcendentala fynd och utforskat blötjan som burit fyndet sedan bronsåldern. Med ett träsk som lärare och utgångspunkt har de tillsammans fördjupat sig i queera och fler än mänskliga perspektiv. Samarbetet ska resultera i flera nyproducerade performanceövningar, dansverk, skulpturala element och filmer.

Signe Johannessens verk Posthumous work of labour tillsammans med dansarna Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eszter Czédulás och Unn Faleide från Cullberg ingår i projektet Explorations of Now som förenar konst och vetenskap för ett ökat samhällsengagemang i en klimatförändrad värld. Projektet leds av Cullberg, Kultivator och Institutet för framtidsstudier och finansieras med stöd av Postkodsstiftelsen.

Filmen om Poshumous work of labour spelades in i ett träsk utanför Gnesta på Valborgsmässoafton och på konsthallen Accelerator den 4 maj 2021.

Signe Johannessen är född i Norge och bosatt i Gnesta. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan i Oslo.

Foto och redigering: Herman Nygren och Oskar Hökerberg, Team Tony/Character
Producenter: Accelerator, Explorations of Now och Cullberg med stöd av Postkodstiftelsen

Mer om Signe Johannessen: https://signejohannessen.se/
Mer om Cullberg: www.cullberg.com